Raznolikost z namenom: Prulčkov program za sezono 2023-24

Nova sezona obeta izjemno kulturno doživetje. V Prulčku je glasba doma, umetniki so srce, občinstvo pa duša tega posebnega kraja v središču Ljubljane.

Kazalo

Vabimo vas, da z nami odkrijete Prulčkov program prihajajoče sezone. Gre za mešanico ustaljenosti in nepredvidljivosti, ki združuje redne cikle in drzno kombinacijo koncertov že uveljavljenih ter še nikoli slišanih kolektivov. Pri nas boste našli glasbeno raznolikost za vse sladokusce, ki uživajo v alternativni, jazz, blues, rock, etno in fusion glasbi visoke kakovosti v intimni atmosferi majhnega prizorišča z žlahtno publiko.

Prulček ostaja zvest svojemu poslanstvu – ustvarjati nepozabne trenutke, podpirati kreativnost in ohranjati svojo vlogo kot pomemben kulturni steber v središču Ljubljane. Naš cilj je obogatiti kulturno panoramo, spodbujati umetniško izražanje in ustvariti dragocene spomine za našo skupnost vseh generacij ter širšo okolico. Nedavni članki v uglednih časopisih Delo, Dnevnik in glasilu Ljubljana potrjujejo pomembnost našega prostora pri spodbujanju povezav med umetniki in občinstvom ter pri skupnem spoštovanju glasbe in kulture.

Pesem prinaša poletje

Zavedamo se, da naš prostor morda ni za vsakogar, zato je Prulček poseben. To je prijeten majhen kotiček, kjer odlična glasba včasih privabi množico, do vrha napolni prostor z ljudmi, včasih pa celo primanjkuje miz, stolov in zraka. So trenutki, ko se zdi, da se čas ustavi, včasih nam na stranišču zmanjka papirnatih brisač in nikjer se ne da več parkirati. Kljub temu verjamemo, da vsakič ustvarimo vzdušje, ki zagotavlja zelo posebno doživetje.

Pri tem vas prosimo za razumevanje, da se naši dogodki pogosto začnejo kasneje od napovedanega časa. To ni hiba, temveč način ustvarjanja sproščenega in edinstvenega vzdušja pred koncertom. V tem času imate priložnost spoznati druge obiskovalce, se pogovoriti z glasbeniki ter začutiti, zakaj je naš slogan “Tle smo doma”. 

Kljub vsem tem nepopolnostim ste vabljeni, da prepoznate pristnost umetnikov ter trud našega tima, ki sodelujejo v ustvarjanju kulturnih dogodkov in pomembno prispevajo k podobi Prulčka v slovenski umetniški skupnosti. Zahvaljujemo se vam za razumevanje in podporo in veselimo se, da boste del naše zgodbe.

Poudariti je treba še nekaj: v Prulčku ne postavljamo cen glasbi; koncerti so brezplačni, saj želimo, da ta čarobna izkušnja ostane dostopna vsem. A medtem, ko zvoki polnijo prostor, vas prosimo, da razmislite o prostovoljnem prispevku, ki ni vstopnina, temveč podpora kulturi, ki nas združuje. Svetujemo 10 €, a prava cena je vrednost, ki jo v glasbi najdete sami. Svoboda izraza ni le v notah, ampak tudi v naši hvaležnosti.

Ekipa Prulčka

Tedenski program

Naš tedenski program je kot glasbeno potovanje, ki se vsak dan razvija in nas vsak večer preseneti s svojimi edinstvenimi vibracijami. Od ponedeljka do petka intenzivnost narašča in vrhunec doseže v petek, medtem ko se v soboto umiri. 

Če pogledamo po dnevih, ob ponedeljkih običajno ne načrtujemo koncertov, vendar redko ostanejo prazni. Takrat lahko gostimo izjemne tuje bende na turneji ali mešanostilske koncerte domačih zasedb. Torek je eklektičen in močan dan, ko se glasbeno razvajanje razširi v različne stile in se na odru pojavijo glasbeniki vseh kilometrin. S sredami zavesa pade, da zasije jazz v svoji najčistejši obliki. Četrtki so za blues, rock in glasne alternativne zvoke, petki pa so namenjeni proslavljanju zaključka tedna, ko se lahko predate odklopu in plesnim ritmom. Sobotne večere zaznamujejo sproščeni toni, kjer prevladujejo manj glasni zvoki etno in akustičnih zasedb, ki nudijo idealno atmosfero za miren zaključek tedna.

Vendar upoštevajte, da ta urnik ni vklesan v tablo na naši terasi. Najboljši način, da ostanete na tekočem, je, da nas spremljate na Facebooku, Instagramu, Eventbriteu in se naročite na našo mailing listo. Tako boste imeli celovit pregled nad programom in morebitnimi posodobitvami.

Redni cikli

V Prulčku verjamemo v ustvarjanje bogate in raznolike glasbene izkušnje, ki resonira z različnimi okusi in preferencami. Zato smo uvedli programske cikle. Ti cikli nam omogočajo, da predstavljamo vrsto dogodkov okoli določenih tem ali žanrov, s čimer ustvarimo kohezivno in poglobljeno potovanje za naše občinstvo.

Podobno kot kurator v galeriji skrbi za smiselno in povezano postavitev razstave, tako tudi umetniški vodja vsakega cikla skrbi za premišljeno izbiro koncertov in s tem oblikuje zgodbo, ki se razteza prek več dogodkov. Tako organizirani cikli ne predstavljajo le posameznih koncertov, temveč celotno pripoved, ki izboljšuje razumevanje in globlje spoštovanje glasbe.

Ne glede na to, ali se potapljamo v svet jazza, bluesa, rocka ali katerega koli drugega žanra, naši cikli ponujajo priložnost za globok vpogled v bistvo vsakega glasbenega stila. Želimo, da je vaš čas v Prulčku več kot zgolj posamezen dogodek. Želimo vam ponuditi celostno izkušnjo, ki omogoča odkrivanje nians in kompleksnosti različnih glasbenih svetov, obenem pa vas popelje v živahno vzdušje našega intimnega prizorišča.

Zero Gravity Jam Sessions – Jure Pukl

2. in 4. ponedeljek v mesecu

Jure Pukl

Jazzovski jam sessioni so kot opazovanje zvezd v vesolju; nikoli ne veš, kje je gor ali dol in od kje bo prizvenel naslednji utrinek. A ko se note začnejo vrteti in se ljudje zlijejo z melodijo, vse postane jasno. V tistem trenutku razumeš, da je glasba univerzalni jezik, ki presega stile, kulture in gravitacijo. Torej, če se kdaj znajdete v ponedeljkovi breztežnosti Prulčka, boste morda presenečeni nad tem, kaj boste uzrli.

Ljubljana, ki zdaj ponosno ponuja tudi visokošolski program študija jazza, vabi vse ljubitelje jazz glasbe, študente in profesionalce, da se vsak prvi ponedeljek od oktobra do junija predate svobodi improvizacije. Ta tradicija izvira iz globin newyorške 52. ulice, kjer so glasbeniki nekoč improvizirali do zgodnjih jutranjih ur.

Ime Zero Gravity je navdihnjeno z dokumentarcem o legendarnem Waynu Shorterju in simbolizira moč trenutka. Vsak jam session bo unikaten, saj se bomo z Juretom podali na različne jazzovske poti – od tradicionalnega jazza do vokalnih odtenkov in vse do svobodnega jazzovskega raziskovanja.

Jure Pukl, prejemnik nagrade Prešernovega sklada in priznani jazzovski virtuoz z več kot desetletno izkušnjo iz New Yorka, bo vsak ponedeljek z različnimi zasedbami odigral otvoritveni set, sledilo pa bo odprto vabilo vsem glasbenikom, da se mu pridružijo na odru. Jam sessioni se bodo začenjali ob 20.30 in trajali vse do 23.00. Prisrčno vabljeni na ta glasbeni spektakel, kjer bodo glasbeniki iz vseh koncev Slovenije in širše delili svoje znanje, strast in navdih!

G.R.O.O.V.E sessions – Marko Črnčec 

1 krat mesečno

Marko Črnčec

Mednarodno priznani in uspešni glasbeniki ter dolgoletni prijatelji igrajo energične skladbe iz sveta funka, R’n’B-ja, afrobeata ter fusiona

G.R.O.O.V.E. serija predstavlja briljantne glasbenike, mednarodno priznane umetnike ter dolgoletne prijatelje, ki so hkrati čudoviti poznavalci groova. Ta cikel je nastala na pobudo mlade jazz legende Marko Črnčeca, ki poleg klavirja, svojega glavnega inštrumenta, na teh koncertih igra na bas kitari. 

Repertoar cikla zajema skladbe iz sveta funka, R’n’B-ja, afrobeata in fusiona. Vabljeni so tudi glasbeni solisti in vokalisti, da se pridružijo zasedbi in prispevajo svoj talent na kakšni skladbi v jam sessionu v drugem setu koncerta.

Zhlehtet – Rok Zalokar

3. petek v mesecu

Rok Zalokar

Space Jazz – kozmična glasbena dimenzija kreativnega izražanja, ki združuje akustični zvok z elektroniko in improvizacijo

Zhlehtet predstavlja novo raven ustvarjalnosti v svetu jazza – njihove izvedbe združujejo akustične zvoke, elektroniko in improvizacijo. Zhlehtet izjemno spretno prepleta tradicijo in sodobne zvoke 21. stoletja, ustvarjajoč tako edinstveno kozmično dimenzijo, ki vzbuja smeh, umirjenost in vse vmes.

Zhlehtet se manifestira v različnih oblikah – z vsakim koncertom se predstavi drugačna, edinstvena zasedba vrhunskih glasbenikov, pri čemer vsaka izvedba prepleta akustične in elektronske elemente z brezhibno harmonijo. Njihovi koncerti, ki sprejemajo sporočilo trenutka in spodbujajo medsebojno razumevanje, postanejo ganljiva srečanja, ki jih ne boste želeli zamuditi.

Ne pričakujte lahkotnega poslušanja. Namenjen je ljubiteljem resne glasbe, ki zahteva koncentracijo, pridno poslušanje in ljubezen do glasbenih sestavljank, melodičnih sudokujev in ritmičnih ugank.

Kumsko veče

Vsaka 3. sreda v mesecu

Kumsko veče

Mojstri jazza na veličastnem jam sessionu, ki širi dojemanje glasbe tako za glasbenike kot za ljubitelje improvizacije

Kumsko veče je druženje starih jazz prijateljev na Prijateljevi ulici v Prulčku. Člani zasedbe so profesorji konservatorija, glasbene akademije, Big banda RTV Slovenije, pa tudi zvezde in legende iz Slovenije in tujine, ki že dolga leta sodelujejo v različnih zasedbah. Kumsko veče je idealna priložnost za sprostitev in druženje ob kakovostni jazz glasbi v družbi profesionalnih glasbenikov.

Songbirds – Anja Hrastovšek

Enkrat mesečno

Anja Hrastovšek

V tem družabnem ciklu se povezuje glasbena strast nadarjenih pevcev s spremljavo vrhunskih glasbenikov. 

Anja Hrastovšek, izkušena pevka ter priznana učiteljica petja, vas vabi na nepozaben niz večerov “Songbirds”. Ta cikel je priložnost za dobre pevce, ki morda niso profesionalci, da zasijejo na odru.

V teh izjemnih dogodkih, ki se odvijajo v pristni atmosferi Prulčka, se prepleta množica ljudi, ki delijo strast do glasbe in druženja. Pogosto se med obiskovalci znajdejo tudi prijatelji nastopajočih, kar ustvarja iskreno in povezano vzdušje. Raznolikost izvajalcev prinese svojevrstno glasbeno izkušnjo, ob tem pa Anjin izjemni vokal doda poseben čar večeru. To je priložnost za sproščeno druženje, spoznavanje novih ljudi in skupno deljenje glasbene strasti ter talenta.

Excite! – Julijan Erič

1. in 3. četrtek v mesecu

Julijan Erič

Julijan Erič & prijatelji interpretirajo glasbo v stilu rocka, jazza in funka. Poslastica za poznavalce glasbe 70-ih 

Cikel Excite! ponuja glasbeno popotovanje pod vodstvom maestra Julijana Eriča in njegovih glasbenih kolegov. V mešanici rocka, jazza in funka je ta cikel zvočna poslastica za ljubitelje glasbe 70. let., ki ponuja večdimenzionalno glasbeno raziskovanje.

“Excite!” vključuje dve možnosti: 

  1. Srečanje virtuoznih glasbenikov z različnih zvočnih področij, ki z Julijanom ustvarijo očarljive kompozicije na licu mesta.
  2. Potop v tribute koncert, ki je posvečen brezčasnemu Jimmyju Hendrixu.

V vsakem primeru je to zjemna in glasna rock poslastica. Pripravite se na očarljivo mešanico od funka in groova do krautrocka, podanega s spontanostjo. Skozi mojstrsko kitarsko virtuoznost Julijan ponuja vpogled v svojo vizijo in notranje potovanje v nesmrtno zapuščino rocka z zapletenim plastenjem ritmov, zvokov in dolgih solaž, ki opredeljujejo te žanre s ponavljajočimi in hipnotičnimi elementi.

Urban Tribe Series – Igor Bezget

Enkrat mesečno

Igor Bezget

Ponosno predstavljamo novo serijo koncertov, ki združuje svetovno glasbo in jazz fusion v enkratno glasbeno doživetje. 

Svetovna glasba in etno stili so kot pisane preproge, ki pokrivajo naš planet. V Urban Tribe Seriji smo ustvarili mostove med različnimi glasbenimi kulturami in oblikovali izjemno raznolike in edinstvene glasbene vzorce. Tu se dinamične jazzovske note prepletajo z zvoki bluesa, rocka in funka, pa tudi s subtilnimi odtenki oddaljenih glasbenih svetov, ki se združijo v čudovito harmonijo.

Urban Tribe Series povezujejo glasbenike, ki so že del naše glasbene družine, in hkrati vabijo nove obraze, da prispevajo k tej edinstveni glasbeni izkušnji. Njihova virtuoznost prepleta različne glasbene elemente v izjemno celoto. Skupaj ustvarjajo glasbo, ki odpira nove dimenzije zvoka.

Umetniški vodja cikla je Igor Bezget, kitarist, skladatelj in glasbenik, ki je pionir na svojem področju. S kariero, ki sega v sredino osemdesetih, se ponaša z več kot 100 studijskimi projekti in 1000 koncerti. Njegovo poslanstvo je stkati raznolike svetovne glasbene vplive v harmonično celoto.

Lampret – Škofic duo

Zadnji torek v mesecu.

Lampret – Škofic Duo

Dva izmed najbolj vročih mladih slovenskih jazzistov na klavirju in kontrabasu – najlepši in glasbeno najzahtevnejši kombinaciji v jazzu

Dva izmed najbolj iskanih mladih slovenskih jazzistov, Jošt Lampret in Nejc Škofic, vabita na koncertno serijo z redko in fascinantno kombinacijo klavirja in kontrabasa – ena najlepših zvenečih in glasbeno zahtevnih kombinacij v jazzu.

Na odru, kjer zaigrata, čarobnost postane otipljiva – njun pogled in neizrečeno razumevanje preseže vsako besedo. Njuna interakcija je kot pogovor med sorodnima dušama, ki odseva bistvo jazza: lepoto spontanega ustvarjanja, harmonijo sodelovanja in čustveno izražanje individualnosti, vse skupaj prepleteno v zvočno tapiserijo.

Na posameznih koncertih se jima pridružijo gostujoči glasbeniki, kar oder spremeni v prizorišče kreativne sinergije, kjer edinstven ton vsakega glasbenika oblikuje dinamično glasbeno zgodbo. Njuna medsebojna kemija prižiga iskrice genialne improvizacije, ki občinstvo vodi na zvočno potovanje skozi skrbno izbrane mojstrovine svetovnega jazza.

Jazz Rarities Lab – Peter Mihelič

Štirikrat letno

Jazz Rarities Lab

Naše jazz legende igrajo pozabljene skladbe, ki so pomembne za zgodovino standardnega jazza – še nikoli slišani glasbeni zakladi.

Štiri mednarodno priznane jazzovske legende in stalne goste Prulčka (Nikola Matošič na kontrabasu, David Jarh na trobenti, Gašper Bertoncelj na bobnih in Peter Mihelič na klavirju) združuje želja, da bi v novo luč postavili skrite bisere standardnega jazza. Izvajane skladbe predstavljajo dragocene redkosti, kar se odraža tudi v imenu projekta. Peter Mihelič, ne le glasbenik, ampak tudi poznavalec zgodovine jazza, bo vsako skladbo obogatil z zgodbo. Njegove pripovedi bodo razkrile bogato prepletenost zgodovine in ustvarjalnosti, ki je v srcu teh jazzovskih skladb.

Te akustični večeri občinstvo peljejo v čaroben svet, kjer bodo toni žive glasbe oživili odmeve davno pozabljenih zgodb.

Zaključek

Sezona 2023-24 v Prulčku obeta izjemno kulturno doživetje, ki združuje bogat spekter glasbenih slogov in talentov. Kljub nekaterim pomanjkljivostim, ki morda niso tipične za tradicionalne koncertne dvorane, prav te naredijo Prulček poseben in neponovljiv. 

Pestra kombinacija bogatih koncertnih ciklov, spontanosti in domačnosti omogoča globlje povezovanje z glasbenimi stili in umetniki. Ne gre zgolj za poslušanje glasbe; gre za oblikovanje skupnosti, za čarobne trenutke in za soustvarjanje kulture. V Prulčku je glasba doma, umetniki so srce, občinstvo pa duša tega posebnega kraja v središču Ljubljane. 

Vabimo vas, da se pridružite, in z nami soustvarjate skupnost, ki presega meje običajnega in v vsakem trenutku odkriva nekaj izjemnega.

Ostanite povezani z nami!

🔹 Facebook: Sledite nam na Facebooku

🔸 Instagram: Sledite nam na Instagramu

🔹 Eventbrite: Sledite nam na Eventbriteju

💌 Ne zamudite novic! Naroči se na našo mailing listo

Hvala za podporo!

Deli objavo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ne zamudi dobrih koncertov in sočnih novic

Prijavi se na tedenski napovednik in objave spletnega dnevnika​.

Kaj iščeš?

Search