F#@K $AZA$

Pa smo spet tam. Pri vprašanju, od kje za vraga jim toliko denarja za tožakanje in pravdno preganjanje na sodiščih?

Kazalo

Ko odpreš spletno stran Sazasa www.sazas.org, se ta velikodušno predstavlja kot človekoljuben varuh pravic avtorjev in imetnikov pravic (mimogrede, za to pravico se celo zavzemajo, da bi postala temeljna človekova pravica, zanimivo…) na avtorsko zaščitenih glasbenih delih in z najvišjimi vrednotami podprt servis vsem slovenskim avtorjem in uporabnikom. Predstavlja se kot varuh avtorske pravice, ki deluje v najboljšem interesu za slovenske glasbene avtorje.

Vse to je le kozmetičen zapis (z vsemi naj-i), ki so si ga sami pripeli kot svojo etiketo na embalaži. Kajti realnost je povsem drugačna od zgoraj predstavljene lepotne etikete, ki jo dajejo v eter. Gre za institucijo, ki ima denar. In to, kar veliko denarja, o tem ni dvoma. Tožarijo se vse povprek z najrazličnejšimi mediji, ki spregovorijo o njihovem netransparentnem delovanju in porabi denarja. www.dnevnik.si/1042886035, www.dnevnik.si/…/sazas-izgubil-dve-tozbi-proti…

Mi se bolj kot o porabi denarja (o tem, kam se ta pretaka, rajši ne govorimo) z njihove strani sprašujemo, kako ga dobijo. Na kakšen način ta dobrohotna organizacija, ki zase kriči, da deluje v najvišje, najboljše in vse naj, naj dobro slehernega glasbenika, pobira ta denar?? Tako, da glasbenik, ki pride na koncert, ga odšpila, od koncerta prejme borih 10%… En mali kos pogače. In zdaj naj še kdo reče, da avtorski honorar predstavlja avtorju pomemben vir plačila za preživetje in nadaljnje ustvarjalno delo, kot to v poseben okvirček na svoji spletni strani v bold tekstu zapisujejo oni.

Nedvomno se bodo gospodje sazasovci spet muzali nad tem, kar smo tukaj zapisali, mi uporniki, renegades, in hiteli vložiti zahtevo za objavo popravka pri pristojnem inšpektoratu, saj smo zapisali nekaj, kar jim ni všeč in maže njihovo ime. No ja, tega žal ne bodo mogli vložiti, saj naša objava ni medijska, temveč na svobodnih platformah, bodo pa zato kot to počnejo ves čas, potegnili spet svojega jokerja iz rokava in vložili tožbo. Saj tožijo vsakogar, ki kaj črhne o njih, kar jim ni všeč. V pravdnih postopkih na sodišču, kjer vlagajo tožbe zoper medije in druge, so redni gostje.

Tudi Zavod Prule https://www.prule.si/ tu ni izjema. Tudi z nami bijejo sodno bitko in nam pijejo kri pri vsaki najmanjši možnosti. Pa smo spet tam. Pri vprašanju, od kje za vraga jim toliko denarja za tožakanje in pravdno preganjanje na sodiščih? Za to moraš namreč imeti denar. In oni ga imajo. Vlagajo ga v tožbe, nalagajo na sumljive račune v tujino in dajejo tistim, ki ga že tako ali tako imajo. Pod pretvezo, da delujejo v dobrobit avtorjem in imetnikom pravic in za obstoj nadaljnjega glasbenega (kulturnega) ustvarjanja, žanrsko raznolikost, barvitost glasbenega izrazja… Bullshit.

Zato, dragi sazasovci, vas alternativci, skupnost glasbenikov, ki nam samo kradete in zlorabljate pravosodni sistem, lepo pozdravljamo z dvignjenim sredincem…

Ta članek je bil prvotno objavljen tukaj.

Deli objavo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ne zamudi dobrih koncertov in sočnih novic

Prijavi se na tedenski napovednik in objave spletnega dnevnika​.

Kaj iščeš?

Search