Raper Doša Prulčkovim foloverjem: Dvignite glavo gor skupaj z mano!

Došo lahko z eno besedo opišemo kot uporniško dušo. Raper, ki z dvignjeno glavo, brez dlake na jeziku, ostro pove, kar misli in zna izzivati avtoritete.
DOŠA pozdravlja sledilce Prulčka Kako lahko dvignemo glavo?

Kazalo

Kdo je Doša

Došo lahko z eno besedo opišemo kot uporniško dušo. Raper, ki z dvignjeno glavo, brez dlake na jeziku, ostro pove, kar misli in zna izzivati avtoritete. Tokrat je še posebej oster in svari (vladajočo) politično nomenklaturo.

Ljubljanski raperski veteran je že štiri mesece nazaj svoj gnev in kritiko na vedenje predsednika države strnil v skrajno pomenljivo poemo Odprto pismo predsedniku. Ta je bila metaforično zelo bogata, obenem, ko je Doševa obupajoča naracija čudovito plemenitila zelo spretno izveden pripovedni tok.

Kot je znano, je prvi namenski artefakt v slovenski raperski zakladnici surova kritika. Političnih kritik, razen nekaterih bolj kot ne vodénih ali nostalgičnih pamfletov na račun časovno omejenih šentflorjanskih politikantskih zdrah, razraščene sistemske korupcije ali globalizacije domači hip hop skoraj ne pozna. Vse do Doševih Razglednic. Njegov Predsednik se zdaj zdi kot posrečen uvod v nekaj precej bolj svinčenega.

Kako nevarno kinetične so Doševe Razglednice, za zdaj lahko le ugibamo. Zato pa gotovo drži, da ima velik delež prebivalcev naše države o položaju, ki ga nazorno, s konkretnimi fakti, celo poimensko ter ekonomsko/sociološko/politološko decentno, predvsem pa s fantastično pesniško eleganco, opiše kritični raper, enako mnenje. Na primer. Samo zaključek “… da te z leve ne bi zbou kak kolesar …” je objektivno genialen.

Ob tem je treba nujno poudariti, da Doševa ustvarjalna rast, še zlasti v zadnjih sezonah, nima niti najmanjših nihanj. In še enkrat. Slovenska lirična in z njo hip hop biblioteka je z Razglednicami dosegla do zdaj še neosvojeno raven.

Doša pozdravlja sledilce Prulčka

Doša v video sporočilu za obiskovalce in ljubitelje Prulčka pošilja svoj pozdrav: 

“Vsem mojim uporniškim dušam, foloverjem Prulčka, želim eno mirno leto, in da bo čimprej konec tega virusa, in še bolj tega virusa od vlade. Medtem si poglejte moja zadnja dela, mogoče dvignite glavo gor skupaj z mano, al’ neki…”.

Doša

Došin pozdrav lepo sovpada z našim statementom, zato objavljamo njegova dva klipa, ki si ju, kot pravi Doša, medtem poglejte:

Torej, uporniške duše, dvignemo glavo al’neki?

Stay tuned in lajkaj njegovo FB stran.

Deli objavo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ne zamudi dobrih koncertov in sočnih novic

Prijavi se na tedenski napovednik in objave spletnega dnevnika​.

Kaj iščeš?