Etno sladkiš: GLASilnik 6. 9.–11. 9.

Vlada še ni dol, koncerti so še gor. Tam nas drži glasbeni sladkiš! Pred nami je etno teden s funk-blues pljuskom, obarvan rdeče. Uganeš zakaj?
Etno sladkiš_glasilnik

Kazalo

Prulčkarije na kratko

 • Teden za etno sladokusce s priokusom funk-bluesa: veliko čustev, še več spominov.
  • TOR, 7. 9. 2021 ob 19.30 Getonka: Mediteransko-balkanska ljudska poezija o ljubezni. Repertoar spevnih in urbanih etno napevov!
  • ČET, 9. 9. 2021 ob 21.00 Pangalaktični Grlorez: “Znanstveno-fantastični glasbeni poizkus” poznanih prijateljev, potujočih po različnih ozvezdjih soula, bluesa, jazza in funka.
  • PET, 10. 9. 2021 ob 19.30 Ex Auro: Plesno-glasbeni večer intimno intenzivne fuzije flamenca in jazza. Zvočno popotovanje skozi eksotiko Vzhoda. 
 • Prulčkov tedenski opomnik: na koncu vsakega GLASilnika te na nekaj spomnimo, da možgani ne zaspijo, dokler ne zaslišijo glasbe.

Prulčkov  koledar drvi naprej po septembrski časovnici. Vlada (še) ni padla, koncerti pa tudi ne (aleluja). Če smo se prejšnji teden pogovarjali o državljanski vzgoji in etiki, bo ta teden govora o ljubezni. No, tanka je meja med barvo upora in čustvene sladkobe, tako da Prulčkoljubi in etno zaljubljenci, ta teden je za vas. Beri naprej za zakaj in kako. 


Kam danes: dogodki ta teden 

Torek, 7. 9. 2021 ob 19.30

Getonka – etno koncert

Mediteransko-balkanska ljudska poezija o ljubezni. Si predstavljaš? 

Kvartet Getonka je ime dobil po smešnem spletu naključij prvega skupnega nastopa, kjer so bili vsi komadi v g-tonaliteti. G-ton pa je po malo manjšem naključju tudi zelo pogost spremljevalec etno melodij. 

Glasba zasedbe je poetična, čustvena, z veliko omembami besede “srce”. Gre za znane in manj znane interpretacije tradicionalnih pesmi ali urbanih etno napevov z začetka 20. stoletja. Ljubezenska rdeča nit, ki se iz Slovenije razprede preko celotnega Balkana do Bližnjega vzhoda, vrača pa po obalah Mediterana. Paleta evropskih tradicij in njihovih zvrsti torej: sevdah, rebetika, ciganska glasba, starogradske pesmi in renesančni pridih Italije in Španije .

V teh časih nam definitivno manjka malo spevne ljudske romantike … ta kolektivni spomin, ki ga vsi nosimo pod kožo in ga Getonka čutno prebudi v nas. Čaka te “dušno popotovanje”, tako čustveno kot po zemljevidu! Naj te malo odpelje v vse dimenzije ljubezni, od razigrane faze in hrepenenja, do melanholičnega razpoloženja in nostalgije, ta torek bo do konca prežet s čustvi!

 • Pashalina Pop Gligorova – vokal, tamburin
 • Maruša Jenič – violina
 • Boštjan Benčič – kontrabas, kitara
 • Bojan Rajh – kitara, tamburica

Četrtek, 9. 9. 2021 ob 21.00

Pangalaktični Grlorez – blues & funk koncert

Etno sladkiš_Pangalaktični Grlorez

Konec poletja bi nam morali že drugič polepšati večer, pa je zajokalo nebo … mi pa z njim. Ta četrtek pa res, s soncem in dvema novima komadoma!

Kdor je julija doživel njihov premierno kozmični vzlet, ve, da ne režejo grla, ampak ušesa in dušo, in to na najboljši možen način. Takrat so si nadejali dobre letine in jo tudi poželi, sedaj pa prihajajo nazaj v ‘tle smo doma’ galaksijo, z napovedjo, da bo “isto, sam boljš”. 

Za vse, ki še niste slišali za Pangalaktike oziroma po novem že skoraj definicije tistih ljudi, ki jih druži ljubezen do kozmičnih glasbenih vzletov, računalniških iger in mehkih pristankov med platnicami fantastike. Gre za skupino poznanih glasbenih prijateljev in začetnikov gibanja omenjenih radosti. Akademske jazz roke, Bad Notion glasilke, in Prismojeni glavi profesorjev bluesa. 

Njihov “znanstveno-fantastični glasbeni poizkus” te bo vodil po različnih ozvezdjih soula, bluesa, jazza in funka. V četrtek se njihova kozmična turneja ustavi v Prulčku.  Ne zamudi vzleta z dušorezi, prejšnjič smo šli v višave! 

 • Grega Smola Crnkovič – vokal, kitara
 • Aleš Uhan – klaviature
 • Borut Rampih – bobni
 • Miha Ribarić – bas

Petek, 10. 9. 2021 ob 19.30

Ex Auro– etno koncert

Večer flamenca, jazza in etno vzorcev Vzhoda! Tako eksotično in kul, kot se sliši. 

Ex Auro je plesno-glasbeni projekt (world-jazz-fusion),  v katerem sta svoje vizije in ljubezen do vzhodnjaškega etna pred nekaj leti združila Maria Keck in Tomaž Pačnik. Zvočno popotovanje se z njunimi sobodnimi glasbenimi priredbami dotika etno kultur širokega spektra, vse pa so ovite v dva umetniška žanra: strastni flamenco in hrepeneče zasanjani jazz. 

Gre za spoj različnih umetnikov, s skupnim raziskovanjem glasbene eksotike. Maria je umetnica iz Madžarske, ki je dolga leta živela in ustvarjala v Španiji. Skozi različne zasedbe in glasbene projekte je s plesom prepotovala mnogo svetovnih odrov, kjer je predstavljala tako moderne kot tradicionalne zvrsti flamenca in njegovih fuzij. Tomaž pa je kot pianist že dolgo del slovenske in mednarodne jazz scene, med drugim tudi ustanovni član eksperimentalne etno-jazz zasedbe Jazoo. V zadnjih letih ga je očaral svet andaluzijskega plesa, preko katerega sta se z Mario tudi spoznala in začela sodelovati. 

Flamenco in jazz: žanra, ki sta tako daleč, a hkrati blizu. In tako blizu, a hkrati daleč. Čeprav klavir ni tipičen flamenco instrument, čutno ujame njegove ritmične in melodične vzorce. Improvizacijska fuzija obeh zvrsti že s samim prihodom na oder ustvari napetost, ki z vsako minuto bolj razgalja ego in odpira pot do najglobljih čustev. Ta petek bo večer intimne, a intenzivne nostalgije – eksotična zamaknjenost prostora in časa, pridi zraven. 

 • Maria Keck – ples, vokal
 • Tomaž Pačnik – klavir 

Prulčkov tedenski opomnik

 • Napihljiv Flamingo je popularizirala milenijska generacija navdušenih Instagramarjev. Ples flamenco pa ima malo daljšo, zanimivejšo in kompleksnejšo zgodovino.  Presenetljivo veliko ljudi ti dve besedi meša, ne bodi med njimi, zato preberi tole obrazložitev.
 • Rdeča je barva ljubezni in sovraštva, tanka je meja. Preglej tole spletno galerijo, da vidiš, kako majhno velik je dejansko sporočilni kontrast med njima. 
 • Tudi naše stene kličejo po novih barvah v okvirjih: piši nam tukaj, če si umetnik/-ica in si želiš v Prulčku razstaviti svoja dela. 

* GLASilnik je Prulčkov tedenski napovednik, ki napove glasove in glasilke prihajajočega tedna, mimogrede pa na koncu navrže še kakšen kulturni opomnik, da možgani ne zaspijo, dokler ne zaslišijo glasbe. Torej, ko se ob večerih sprašuješ: “Kam danes?”, odgovor najdeš tukaj. 

Deli objavo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ne zamudi dobrih koncertov in sočnih novic

Prijavi se na tedenski napovednik in objave spletnega dnevnika​.

Kaj iščeš?