Nazaj v šolo? Jok brate – v Prulčka: GLASilnik 30. 8.–4. 9.

Šolske klopi so bolj omejujoče od Prulčkovih blazin. Nazaj v šolo, nazaj k politični korektnosti? Jok brate, odpade! Naprej v Prulčka!
Glasilnik_dol z vlado_nazaj v šolo

Kazalo

Prulčkarije na kratko

 • Teden vračanja v šolske klopi, ampak ne tiste pred tablo. Prulska “vrtna učilnica” ponuja malo več svobode in malo manj tišine. Punk in jazz teden! Začetek koncertov ob 19.30.
  • SRE, 1. 9. 2021 Jazz Rarities Lab: Naše jazz legende in pozabljene skladbe standardnega jazza – še nikoli slišani glasbeni zakladi!
  • ČET, 2. 9. 2021 The Prulers: tradicionalni špil lokalnih punkerjev, nabrušenih z novimi komadi in s spremembo na jeziku. 
  • PET, 3. 9. 2021 Miro Kadoić Kvartet: Priznani hrvaški alt saksofonist s kvartetom poznanih obrazov in znanega jazza. 
 • Prulčkov tedenski opomnik: na koncu vsakega GLASilnika te na nekaj spomnimo, da možgani ne zaspijo, dokler ne zaslišijo glasbe.

Ravno tisti, ki bi ta teden morali v šolo, predvsem k državljanski vzgoji in etiki, se smejijo svoji varnosti v parlamentu. Kaj pa ti? Pusti morske pse, da se pojedo med sabo in v novo “šolsko” leto raje vstopi po Prulčkovem koledarju – kjer med dobro glasbo plavajo svobodne ribe. Kakorkoli, naj odpade vlada, in ne koncerti! Beri naprej za detajle. 


Kam danes: dogodki ta teden 

Sreda, 1. 9. 2021 ob 19.30

Jazz Rarities Lab – jazz koncert

Jazz Rarities Lab_GLASilnik_nazaj v šolo

Na prvi šolski dan nas bodo malo “izšolale” naše jazz legende. V okviru novega skupnega projekta Jazz Rarities Lab obujajo pozabljena imena klasičnega jazza. Po kvaliteti se te skladbe kosajo z najbolj prepoznavnimi v žanru, a so ostale zakopane nekje v glasbeni zgodovini, pred svojim časom, žal neslišane sodobnim ušesom. Na primer najstarejša skladba tokratnega repertoarja sega vse do leta 1915, zveni pa kot da je nastala 50 let kasneje. 

Te redke zaklade (oziroma ‘rarities’, od koder tudi ime projekta),  so za nas odkopali oni, mi pa jih rabimo samo poslušat oziroma slišat. Ali ni to v izvedbi vrhunske zasedbe najlažja “domača naloga” v zgodovini? Ne glede na nabrušenost tvojih jazz ušes skoraj da ni lepšega začetka šolskega leta. Učilnica pod Prulčkovim odrom te čaka. 

 •  David Jarh – trobenta
 • Nikola Matošič – kontrabas 
 • Peter Mihelič – klavir

Četrtek, 2. 9. 2021 ob 19.30

The Prulers – punk koncert

Avtohtono lokalni Prulersi, odrastli in živeči na Prulah, se vračajo na zdaj že tradicionalni punk špil v Prulčka. Že lani se niso dali pandemiji, letos pa so še posebej nabrušeni, spočiti in kot vedno aktualno kritični. Polnokrvni šus rokenrola v žilo, prvič na odru z novim singlom “Oblast je od ljudi”, ki je njihov odgovor na trenutno družbeno dogajanje. 

Stari in novi komadi, seveda tudi punkrokovske klasike, povrhu pa še presenečenje z žanrom iz toplejših krajev. Kot vedno glasni, neposredni in iskreni. Če si takšen/takšna, pridi, ker kot pravi besedilo njihovega novega komada: “s sestrami in brati z vseh strani sveta povejmo jim vsi skupi, oblast je od ljudi”. Se vidimo doma na Prulah!

 • Sexy – bobni
 • Urca – bas
 • Sever – kitara

Petek, 3. 9. 2021 ob 19.30

Miro Kadoić Kvartet – jazz koncert

Miro Kadoić Kvartet_GLASilnik_nazaj v šolo

V sredo v jazzu “izšolani”, v petek o njemu “pošolani”.  Naše novo glasbeno znanje se bo po sredinem koncertu Jazz Rarities Laba utrjevalo z novimi legendarnimi imeni. 

Miro Kadoić, hrvaški alt saksofonist in ime, ki ga na jazz sceni preprosto moraš (s)poznati. Prejemnik številnih prestižnih glasbenih nagrad in aktiven soustvarjalec tako hrvaške kot slovenske jazz scene že od 80-ih let dalje. Med drugim je bil dolgoletni prvi saksofon hrvaškega big banda, nekaj let pa tudi član slovenskega RTV orkestra. 

Kvartet z njegovim imenom in manjšimi spremembami obstaja že od leta 2012,  prijateljske korenine članov pa segajo še veliko dlje.  V Prulčku že stari obrazi, z zdaj že domačo publiko, tokrat na odru tudi z “novim” pianistom. Prestavili bodo malo starih in malo novih Mirotovih kompozicij oziroma “pravi jazz”, po ritmih in melodiji. Če je teden že šolsko obarvan – brez te slišane prakse ne bi izdelal glasbenega razreda, tako da pridi sedet v prvo vrsto.  

 • Miro Kadoić – saksofon
 • Petar Čulibrk – klavir
 • Gašper Bertoncelj – bobni
 • Nikola Matošić – kontrabas

Prulčkov tedenski opomnik

 • “Jok brate, odpade” je fraza iz vsem znanega filma To so gadi. Ali veš, koliko jezikov se skriva v teh treh besedah? Odgovor najdeš tukaj. Kljub mnogim kritikam in očitkom, da je film preveč preprost, pa se poleg humorja v njem vseeno skriva dobra družbena kritika
 • Da je treba govoriti o stvareh, o katerih se ne strinjaš, pravi tudi raper Vorda. Poglej kako
 • Ko smo že pri uporu … če prideš v Prulčka, si  ali “žlahtna publika” ali “žlahten glasbenik”. Že veš, kaj to pomeni?

* GLASilnik je Prulčkov tedenski napovednik, ki napove glasove in glasilke prihajajočega tedna, mimogrede pa na koncu navrže še kakšen kulturni opomnik, da možgani ne zaspijo, dokler ne zaslišijo glasbe. Torej, ko se ob večerih sprašuješ: “Kam danes?”, odgovor najdeš tukaj. 

Deli objavo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ne zamudi dobrih koncertov in sočnih novic

Prijavi se na tedenski napovednik in objave spletnega dnevnika​.

Kaj iščeš?