Dušno romanje: GLASilnik 13. 9.–18. 9.

Najbrž si malo zafrustriran/-a, mogoče celo skuliran/-a, sigurno pa vsaj malo nomadski/-a. Romanje v mislih ali po zemljevidu, malo dušnega nemira nam ne uide. Ta teden ga lahko umiriš pod našim odrom.
Dušno romanje_glasilnik

Kazalo

Prulčkarije na kratko

 • Teden dušnega romanja: zasanjan jazz in ognjena romska glasba! Začetek koncertov ob 19.30. 
  • SRE, 15. 9. 2021 Jakomini Jazz Trio: novonastala slovenska zasedba jazz študentov. Avtorska glasba v intimnem vzdušju kitare, trobente in kontrabasa. 
  • SOB, 18. 9. 2021 Balkan Open Jam (Gypsy Night): ko se tradicionalni ritmi balkanskega melosa srečajo s svobodno nomadsko dušo. Večer romske balkanske glasbe!
 • Prulčkov tedenski opomnik: na koncu vsakega GLASilnika te na kaj spomnimo, da možgani ne zaspijo, dokler ne zaslišijo glasbe.

Nekje sredi septembra nas vedno že malo zasrbijo spomini poletja, ko nam je po žilah tekla morska sol, v mislih pa vel prijeten vetrič. Zdaj pa je asfalt že večkrat moker, obrazi malo manj sproščeni, notranji nomad pa spet vse bolj nemiren. Ta teden pozdravljamo in tolažimo ta duh, skozi zasanjan jazz in ognjeno romsko glasbo. Pridi zaromat! Beri naprej za kako, s kom in kdaj. 


Kam danes: dogodki ta teden 

Sreda, 15. 9. 2021 ob 19.30

Jakomini Jazz Trio – jazz koncert

Jakomini jazz trio_dušno romanje_glasilnik

Trio študentov jazz glasbe v Gradcu. Ideja za zasedbo se je kot veliko dobrih idej na tem svetu rodila med čakanjem … v njihovem primeru na tramvaj na Jakomini Platzu. Zaradi koronskih razmer so bili za realizacijo skupnega ustvarjanja prisiljeni še malo počakati, po skoraj letu igranja in vaj doma pa so se odločili, da bodo v teh negotovih časih vseeno ustvarili nekaj gotovo lepega. Prve koncerte so izvedli na spletu, v upanju, da bo razdalja med odrom in publiko kmalu manjša. Zdaj pa se je končno vse poklopilo tako, da bodo svoj avtorski program lahko predstavili tudi v živo, na Prulčkovem odru prvič. 

Kombinacija trobente, kitare in kontrabasa nudi pravo mero intimnega vzdušja, v katerem se zasanjajo še največji realisti. Križišče odličnih idej na Jakomini trgu, ki je z avtorsko glasbo definitivno postal nov smerokaz realnosti jazz mladine. Pridi podpret dobro glasbo, ki bo stopila tvoje tedenske frustracije in ti omehčala obraz.  

 • Žan Cesar – trobenta
 • Tilen Gavranovič – kitara
 • Jernej Vindšnurer – kontrabas

Sobota, 18. 9. 2021 ob 19.30

Balkan Open Jam: Gypsy Night – etno koncert 

Kolektivni utrip Balkana, vsakič znova, vedno katarzično. 

Balkan open jam je Prulčkova stalnica, ki nas kljub temu uspe presenetiti s svojo nepredvidljivo unikatnostjo. Ritmi vsakokrat prihajajo iz druge balkanske države, tokrat se bo z južnim melosom pomešal svobodni nomadski duh. Ogenj v srcu in nogah – večer romske glasbe!

Glasbeni šamanizem Jelene Soro in njenih zasedb nam popiha na naše kulturne rane časa in skozi izbrane hite približa balkanske ritme in melodije na način, da jih slišimo z odprtim srcem. 

Koncert ima vedno dva dela: v prvem se sprostimo in začutimo kulturni zven države, v drugem pa ta melos in etos ponotranjimo in skupaj premagamo kakršnekoli zadržke. Prinesi svoje instrumente in ogrej glasilke, velja mantra: “če skupaj ne pojemo in ne plešemo, nič ne velja!”

Ta sobotni večer bo tvojo ‘gypsy’ dušo, nemirno, svobodno, sigurno spustil na plano. Pridi! 

 • Jelena Soro – vokal, oboa
 • Aleksander Kuzmić – kitara
 • Gašper Selko – trobenta
 • Aljoša Struga – bas
 • Jože Cesar – bobni

Prulčkov tedenski opomnik

 • Jelena Soro v teh dneh začenja (še) nekaj novega: moški etno zbor! Vabi vse moške glasove, že ogrete ali še brez izkušenj, da se ji pridružijo pri kolektivni ekspresiji srca. Preberi njeno objavo, da izveš kdaj, kaj in kako. 
 • Če raje bereš kot poješ in te zanima, kako so se jazz srede v Prulčku sploh začele, preberi del tega GLASilnika za kratek uvod v našo zgodovino. 
 • Pa še nekaj za Prulčkoljube vseh vrst: če kdaj v kader ujameš dobro fotko ali posnetek koncerta, nas označi, z veseljem delimo na našem Facebooku ali Instagramu!

* GLASilnik je Prulčkov tedenski napovednik, ki napove glasove in glasilke prihajajočega tedna, mimogrede pa na koncu navrže še kakšen kulturni opomnik, da možgani ne zaspijo, dokler ne zaslišijo glasbe. Torej, ko se ob večerih sprašuješ: “Kam danes?”, odgovor najdeš tukaj. 

Deli objavo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ne zamudi dobrih koncertov in sočnih novic

Prijavi se na tedenski napovednik in objave spletnega dnevnika​.

Kaj iščeš?