Jazz intima v Ljubljani: Glasilnik 2. 8.–7. 8.

Po praktično enomesečni jazz pavzi (say whaaat), v prvi teden avgusta vstopamo nostalgično in s svežim zagonom. Preberi, zakaj. 
jazz graffiti_glasilnik

Kazalo

Jazz Festival Ljubljana 2021 se je zaključil,  jazz štafeta pa je predana naprej oziroma nazaj Prulčku. Zakaj so jazzovski večeri tako pomembni za nas? 

Lahko, da nas spremljaš že od samega začetka, lahko pa, da šele postajaš Prulčkoljub, zato bomo ta teden zavoljo obeh na hitro obudili spomine na to, kako so sploh nastale naše famozne ‘jazz srede’.


JAZZ IN PRULČEK SKOZI ČAS

Pisalo se je leto 2013 in na skupno pobudo takratnega šefa lokala oziroma ‘Prulčkovega motorja’ – Davorina Tucaka, ‘umetniškega botra’ – Petra Ugrina in priznanega kontrabasista in programskega vodjo – Nikole Matošića se je na Prulčkovem odru zgodil prvi jazz jam. In potem drugi pa tretji. Odrska improvizacija je postala del rednega programa in od pomladi tistega leta so se na odru predstavila nekatera najbolj vidna imena slovenske in mednarodne jazz scene. Zaradi odličnega odziva alternativne kulture lačnih Ljubljančanov so oktobra 2013 in 2014 izpeljali tudi jesenska jazzovska festivala. 

Še danes je Prulček praktično edini ljubljanski lokal žive glasbe z rednim jazz programom zaradi pogumnih začetkov in zdaj že s kar nekaj leti izkušenj, pa je ta zvrst zagotovo postala naš zaščitni znak.  

Z leti so se oblikovali in obstali tudi novi glasbeni cikli. Poleg jazz večerov so se začela gostovanja drugih glasbenih zvrsti: od blues & rock Excite! četrtkov do Odpetih petkov in etno-folk sobot. Ampak vse, kar se pri nas dogaja danes, se je res začelo z eno samo jazz improvizacijo.

Če si to že vedel_a – hvala, ker nas podpiraš, če si pa to šele zvedel_a zdaj, poznaš še en razlog več, da prideš k nam na dober jazz. 

Prvi teden avgusta torej začenjamo v luči nostalgije naših začetkov, hkrati pa nas prihajajoči koncert opominja na novo nastale jazz generacije in svež zagon mladih povratnikov. Beri naprej za kdo, kdaj in kaj. 


Sredin koncert, 4. 8. 2021 ob 19.30

MR. J.V. TRIO 

Mr. J.V. Trio

Trio jazz prijateljev, ki se združi, ko se vsak za kratek čas vrne domov s študija svojega instrumenta v tujini. Trobenta iz Helsinkov, kontrabas iz Gradca in boben iz Celovca: definicija mednarodnega jazz-a slovenskih korenin. 

Zasedba sicer z občasnimi menjavami članov obstaja že približno 5 let. The “OG” skupine, Jernej Vindšnurer, ki je trio ustvaril v srednji šoli, je na našem odru že domač in se ob prihodu v Slovenijo v Prulček vedno rad vrača “za dušo”, po malo domače nostalgije in tradicije. 

Kaj torej nastane, ko mladi jazzisti, vsak iz svoje mednarodne glasbene smeri, pridejo na njim ljubi oder? Obljubljajo večer jazz standardov z lastnimi kompozicijami in nekaj sveže ustvarjenih originalov. Povedano drugače: ko moderna doba jazz šole sreča staro dobro klasiko, nastane večer inovativne mlade glasbene energije, ki je sigurno še nisi slišal_a. Pridi se prepričat v živo!

  • Jernej Vindšnurer – kontrabas
  • Vid Šketa – trobenta
  • Pavel Čebašek – bobni

Prulčkov tedenski opomnik

  • roka v klobukuVstopnine za koncerte v Prulčku ni že od leta 2013, ker si res želimo, da je kvalitetna glasba dostopna vsem. Obstaja pa klobuk za prostovoljne prispevke, ki med koncertom zaokroži med mizami. Prispevaj po svojih zmožnostih, predvsem pa se dobro imej. 

  • like buttonPodpiraj alternativo, še posebej pa mlade, ki jo ustvarjajo, saj bo nekonvencionalna kultura v prihodnosti obstajala ravno zaradi njih. Tako da ploskaj ektra močno, ko mlade generacije alter zvrsti vidiš in slišiš na našem odru (in drugod), pišejo zgodovino. Se vidimo v sredo!

  • guitar loveVeliko ljudi pravi, da jazz-a ne razume. Ampak jazz ima ogromno definicij in oblik, preberi jih nekaj tukaj, malo za šalo in malo za res. Videl_a boš, da mogoče bistvo jazza ni razumeti, ampak samo sprejeti.

* GLASilnik je Prulčkov tedenski napovednik, ki napove glasove in glasilke prihajajočega tedna, mimogrede pa na koncu navrže še kakšen kulturni opomnik, da možgani ne zaspijo, dokler ne zaslišijo glasbe. Torej, ko se ob večerih sprašuješ: “Kam danes?”, odgovor najdeš tukaj. 

Deli objavo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ne zamudi dobrih koncertov in sočnih novic

Prijavi se na tedenski napovednik in objave spletnega dnevnika​.

Kaj iščeš?