Oder brez meja: Glasilnik 9. 8.–14. 8.

Mednarodni teden žanrskih fuzij in premikanja glasbenih mej! Berlinski pivoljubci, argentinski revolucionarji, srečni petek trinajsti in unikatna americANA – ta teden bo oder brez meja. 
oder brez meja_glasilnik cover

Kazalo

Avgust se nadaljuje s polno paro in polnim odrom. Tokratni napovednik je res mednarodno obarvan, hkrati pa tudi poln žanrskih zmesi, ki jih moraš slišati v živo. Beri naprej za kdo, kdaj in kaj. 

Začetek vseh koncertov je ob 19.30. Povej naprej, oder brez meja te čaka!


Sredin koncert, 11. 8. 2021 

STERNBURG EXPORT

Skupina glasbenih prijateljev iz Slovenije, Danske in Argentine, ki jih družita ljubezen do jazza in dober hmeljski napitek. Priložnostna zasedba petih sošolcev z berlinske jazz akademije si je namreč ime nadela po najcenejšem pivu, ki ga dobiš v Berlinu in je prav zaradi cene tudi najbolj priljubljen med študenti (mednarodni imenovalec, kajnedares). 

Med svojimi študijskimi počitnicami v Sloveniji so obisk ne-slovenskega dela zasedbe izkoristili tudi kot priložnost za skupno poletno turnejo po domačih tleh. To bo njihov prvi skupni špil na našem odru, za dva izmed njih pa tudi Prulčkov krst. 

Obljubljajo spontano odrsko vzdušje z veliko moderne improvizacije standardnega jazza. Mešanica mednarodnega prijateljstva, ki ga druži Sternburg Export pivo in kozmopolitski zvok Berlina, definitivno napoveduje sproščen jazz večer z veliko mladostne energije. Pridi jih podpret na njihovem prvem glasbenem “exportu” v Prulčku, pa še za pomanjkanje piva za šankom se ti zagotovo ni potrebno bati. 

 • Maj Kavšek – trobenta
 • Jascha Briand Søndergaard – kitara
 • Samo Hude – klaviature
 • Gal Golob – bas
 • Leo Gerstner Osenda – bobni

Četrtkov koncert, 12. 8. 2021 

TANGO JAZZ QUARTET (ARGENTINA) 

Evropska turneja: 38 dni, 36 koncertov, prvi v Sloveniji in prvič v Prulčku. To je plan kvarteta, ki tokratno koncertiranje po naši celini posveča 100. obletnici rojstva Astorja Piazolle, revolucionarja argentinskega tanga. Koncert bo tako tematsko obarvan z njegovimi deli, kot poklon zapuščini Piazollove inovativne in avantgardne glasbe.

Tango Jazz Quartet je združil skupne elemente tanga in jazza ter s tem razvil nov koncept glasbe, ki je dobil entuziastično podporo tako argentinske kot mednarodne publike. Navduševali so že na 26. turnejah po svetu, v več kot 30. državah in mnogih prestižnih glasbenih prizoriščih, kot je na primer San José Summer Jazz Festival.

Gre za mešanje melodičnih in ritmičnih vzorcev tanga s harmonijami jazza. Na ta način band poustvarja zvoke plesnega tanga iz zlate dobe Buenos Airesa, doda pa tudi tisto značilnost jazza, ki tangu manjka – improvizacijo. 

To bo večer za ljubitelje tanga, jazza in za vse, ki vas zanima kako se ta čezoceanska glasbena magija sploh sliši. Kvartet pravi, da uživa ob igranju za druge kulture in da jih vzhodno-evropska publika vedno sprejme z odprtostjo in navdušenjem, ki je podobno tistemu v Argentini. Pokažimo jim, da v Sloveniji ni nič drugače, pridi ploskat!

 • Martín Rao de Vita – bas kitara 
 • Horacio Acosta – klavir
 • Mauricio Pasculli – bobni
 • Gustavo Firmenich – tenorski saksofon, klarinet

Petkov koncert, 13. 8. 2021 

JG30

Koncert na petek 13.! Čeprav legenda pravi, da je to zgodovinski dan nesreče, bo JG30 prišel dokazat nasprotno in nam za uvod v vikend namesto praznoverja prinesel srečo in dobro vzdušje. Njihov nastop na našem odru je pred nekaj tedni žal ustavilo jokanje neba, ampak prihajajo nazaj, prinašajo sonce in prekinjajo koledarski urok. 

Prevetrena zasedba izvrstnih instrumentalistov, prej znana kot Jarc Gregorin trio, zdaj pa razširjena v kvartet z dodano črko v imenu. JG3O poosebljajo raznolik program avtorske glasbe in žanrske fuzije, ki vse bolj presega svoje blues-rockovske korenine. Pretežno mirni glasbi z vmesnimi ritemski pljuski je violina dodala etno in klasične elemente ter posledično tudi spogledovanje s country folk baladami. Poleg svoje prve plošče bodo predstavili tudi dve novi skladbi, ki sta nastali v koronskem  premoru od glasbenih odrov.

Petkov koncert bo zaradi spleta nesrečnih vremenskih naključij njihov prvi nastop letos in prvi na Prulčkovem zunanjem odru nasploh. Vabijo vas na večer žanrske raznolikosti, znotraj katere se bo zagotovo našlo nekaj za vsakogar. Dokažimo, da je petek 13. pravzaprav dan sreče in dobre glasbe. 

 • Jaka Jarc – vokal, kitara
 • Janez Moder – bas kitara
 • Blaž Gregorin – bobni 
 • Ana Mezgec – violina

Sobotni koncert, 14. 8. 2021 

ANA KALAN BAND

Band, ki je že skoraj avgustovska stalnica v Prulčku, saj se na naš oder letos vrača že četrtič. Sicer so skupaj začeli ustvarjati čisto po naključju, ko je Ana (tekstopiska in avtorica glasbe) leta 2018, ob odhodu na študij v Los Angeles pripravljala svoj zaključno-poslovilni projekt. Od ust do ust in besede do besede je naneslo, da se je na koncu v njeni dnevni sobi zbralo 5 ljudi, večina se med seboj ni poznala. Tako dobro so “zavajbali”, da so še isto poletje izvedli nekaj koncertov in se od takrat ob vsakem Aninem povratku domov  ponovno združijo in nastopajo skupaj. Zanimivost banda je, da vsi sodelujoči prihajajo iz čisto različnih žanrskih ozadij: jazz, metal, etno in pop mix. Vsak doda nekaj svojega in nastane izviren zvok Ane Kalan banda. 

Ana je sicer diplomirana dramaturginja iz Ljubljane, a  trenutno živi in glasbeno ustvarja v Los Angelesu. Žanr, ki prežema njena avtorska dela, se imenuje americana (tako, americANA).  Gre za alternativno country glasbo, ki se dotika rocka, pop in bluesa, hkrati pa ohranja nekaj tradicionalnih elementov countrija, kot je naprimer zvok mandoline. 

Tako nastane zmes poetične indie folk glasbe, ki se je v Sloveniji ne sliši veliko, zaradi svoje avtorske note in ameriškega vpliva pa je Ana Kalan Band v Sloveniji unikat, ki ga je definitivno treba slišati oziroma izkusiti v živo. Vabljeni!

 • Ana Kalan – kitara, vokal
 • Kristjan Hacin – kitara
 • Aljoša Struga – bas
 • Aleš Zorec – bobni

Prulčkov tedenski opomnik

 • Če  si prebral/-a vse do tu…si že prijavljen/-a na GLASilnik pošto? Če še nisi del naših Prulčkarij, prijavi se, da ti noben koncert ne pobegne več.  
 • Prejšnji teden smo spoznavali jazz, ta teden pa lahko rečemo kaj o tangu. Ali veš, da je bil “the forbidden dance” sprva plesan samo med moškimi, kot izraz mačizma in povezovanja priseljencev? Kakorkoli, za tango sta v vsakem primeru potrebna (vsaj) dva, pravijo, tako da deli ta napovednik še s kom in se vidimo pod odrom!

* GLASilnik je Prulčkov tedenski napovednik, ki napove glasove in glasilke prihajajočega tedna, mimogrede pa na koncu navrže še kakšen kulturni opomnik, da možgani ne zaspijo, dokler ne zaslišijo glasbe. Torej, ko se ob večerih sprašuješ: “Kam danes?”, odgovor najdeš tukaj. 

Deli objavo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ne zamudi dobrih koncertov in sočnih novic

Prijavi se na tedenski napovednik in objave spletnega dnevnika​.

Kaj iščeš?