Čas za glasbo: Glasilnik 16. 8.–21. 8.

Če smo prejšnji teden potovali med fuzijami različnih glasbenih držav, pa ta teden potujemo skozi čas, v različna glasbena obdobja preteklosti in sodobne preobleke njihovih spominov.
Čas za glasbo_glasilnik

Kazalo

Vsi smo kdaj še kako občutili hitenje časa na lastni koži, na lastnih ušesih pa ga bomo ta teden, vsaj za čas koncertov, malo ustavili. Navsezadnje je ne glede na čas, vedno čas za glasbo. Se strinjaš? 

Ne zamudi spodaj opisanih koncertnih večerov, da se vidimo v prihodnosti in poslušamo v sedanjosti!


SREDIN KONCERT, 18. 8. 2021 ob 19.30

JUST FRIENDS QUARTET 

Prijatelji v sedanjosti, združeni v preteklosti. Jazz zasedba s svojimi skladbami pogled usmerja nazaj v tradicijo in po svoje interpretira zven kvartetov legendarnega saksofonista Sonnyja Rollinsa iz 50-ih let prejšnjega stoletja. Pravijo, da jim je tradicija vir navdiha, katere moč pa v zadnjem času žal precej izginja. Ravno zato jo obujajo na svoj način in se z njo, vsaj preko glasbe, vračajo v zlate čase jazz klubov in rajskega življenja, ki se je odvijal v njih. 

Izkušeni glasbeniki so se sprva združili in družili kot hišna zasedba kluba Jazz Hram, po rednih jam srečanjih in odrskim prijateljevanjem pa so kasneje ustvarili stalen kvartet avtorske glasbe z nalezljivo sproščenostjo in jazz estetiko. 

Na Prulčkovem odru bodo predstavili skladbe svojega novega albuma Swinging all the way, ki je bil izdan v koronskem obdobju lanskega leta. Gre za avtorsko glasbo Marka Petrušiča, napisano v tradicionalnem duhu. Po Sitting in the shade, izdanem leta 2018, je to že njihov drugi album. 

Skratka, vabljeni na večer dobre stare klasike v avtorskih preoblekah, ki vas bodo zazibale v ritmih preteklosti. Če si nostalgična duša, ki se menda skriva v vseh nas, sredinega večera res ne smeš zamuditi. 

 • Bojan Volk – tenor saksofon 
 • Marko Petrušič – klavir
 • Nikola Matošič – kontrabas 
 • Enos Kugler – bobni

ČETRTKOV KONCERT, 19. 8. 2021 ob 19.30

DEAD TOWN DOGS (ex Rusks)

V četrtek se bo glasbeni kazalec časa ustavil pred letom 2000. Sami začetki benda sicer segajo malo dlje, v leto 2012, ko so se imenovali še The Rusks ali po naše: Prepečenci. Čez čas je namesto suhega nastal svež “kruh”, s prevetreno zasedbo in z malce lažje izgovorljivim imenom: Dead Town Dogs. 

S svojim energičnim rock’n’roll hibridom avtorske glasbe so definitivno vse prej kot “mrtvi”, saj je v pripravi že njihov tretji album. Prvi je z akustično kitaro obarvan blues in rock, drugi pa že dodaja malo “trši” zvok punk-a, grunge-a in hard rock-a.

Na njihovi fb strani najdeš zapis: “Ker ga ni zvena, ki bi bil enak, zato, ker ni duše, kot vsak jo pozna, vse je le občutek, ki ga več ni, pesem pride, pesmi več ni”. Ta dobro ubesedena minljivost in neponovljivost zvena glasbe je, poleg avtorskih melodij in surovih zmesi stilov od 60-ih let do milenijuma, zelo dober razlog, zakaj si četrtkov večer preprosto moraš rezervirati za Prulčka in njih. 

 • Simon Urbas – vokal, kitara
 • Kristjan Buzeti – bobni
 • Damir Vintar – bas

SOBOTNI KONCERT, 21. 8. 2021 ob 19.30

BALKAN OPEN JAM – TURČIJA

Prulčkova stalnica, tokrat že 27ič! V svojem stilu so letos junija po koronskem premoru kot prvi otvorili Prulčkovanje na zunanjem odru, zdaj pa se vračajo z novimi balkanskimi ritmi. Tokrat nas bodo zvoki popeljali po čarobnih poteh Turčije. 

Za vse, ki Balkan Open Jam večerov ne poznate: vsakič je na glasbenem meniju druga balkanska država, o kateri zasedba na čelu z Jeleno Soro poskuša publiki približati njen kulturni melos. Tako na svoj poseben, že skoraj šamanski način, z vedno novimi hiti celijo kolektivne rane časa. 

Koncert ima dva dela: v prvem se skupaj sprostimo v ekstazi vročih ritmov, ki so vedno presenečenje večera, v drugem pa sledi jam z motom: “Če skupaj ne pojemo in ne plešemo, nič ne velja!”

Posebnost teh večerov je definitivno njihova nepredvidljiva neponovljivost. Vsakič je zdaj ali nikoli, in naj bo ta teden tvoj zdaj! Pridi poplesat, to bo res balkan poslastica za še tako izostrena ušesa. 

In pa še Jelenin nasvet za sobotni ‘Turkish delight’: “Prinesi inštrumente, spočite glasilke, če bodo pa čevlji tiščali, jih daš dol.” Stvar je jasna: obut ali bos, v soboto bo žur!

 • Jelena Soro – vokal, oboa
 • Tomaž Pačnik – klaviatura
 • Julien Chanal – kitara
 • Matija Krivec – bas
 • Dejan Jovanov – tolkala

Prulčkov tedenski opomnik

 • Ko že govorimo o kolesju časa, pa čas v Prulčku vendarle teče malo drugače, preberi kako
 • Če si del Prulčkovega Patreona, si lahko recimo o Just Friends Quartet že prebral nekaj več in se s posnetkom koncerta prepričal, zakaj bi prav oni v Ameriki veljali za živeči spomenik jazzovski tradiciji. Pridruži se nam še ti, da boš z ekstra dostopom še bolj na tekočem z vsemi Prulčarijami!
 • Si glasbenik/-ica, in bi rad s svojo glasbo pripotoval/-a v prihodnost naših koncertov? Piši nam tukaj in skupaj s svojim opisom ne pozabi poslati tudi live posnetka svojega nastopa. Se že veselimo!

* GLASilnik je Prulčkov tedenski napovednik, ki napove glasove in glasilke prihajajočega tedna, mimogrede pa na koncu navrže še kakšen kulturni opomnik, da možgani ne zaspijo, dokler ne zaslišijo glasbe. Torej, ko se ob večerih sprašuješ: “Kam danes?”, odgovor najdeš tukaj. 

Deli objavo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ne zamudi dobrih koncertov in sočnih novic

Prijavi se na tedenski napovednik in objave spletnega dnevnika​.

Kaj iščeš?