V živo, za živo: GLASilnik 11. 10.–16. 10.

Kam danes za pozabljen včeraj in popravljen jutri? Prečekiraj glasbeni meni tedna in pridi mimo – v živo, da bo živo. Drugače ne gre.
V živo koncert_glasilnik

Kazalo

Prulčkarije na kratko

 • Pred nami je razgiban teden, ritemsko in žanrsko – za ploskat, plesat in vse vmes. Začetek koncertov v živo ob 19.30. 
  • TOR, 12. 10. 2021 ÄNEN / Nina Sirk Quintet: za vsakega nekaj, vsega po malo – od jazz standardov do pop-rock avtorskih, premierni koncert dijakov KGBL!
  • ČET, 14. 10. 2021 Dear Annie: poznana in pretkana lisičja druščina, ki v avtorski glasbi meša in eksperimentira z zvoki indie popa, rocka, funka in soula. Žur. 
  • SOB, 16. 10. 2021 Trio Franolić Ćulap Gabrić: večer orientalske glasbe – s strunami in tolkali, arabsko-balkanskim melosom in indijsko-romskim ritmom. Etno čarovnija! ODPOVEDANO
 • Prulčkov tedenski opomnik: na koncu vsakega GLASilnika te na kaj spomnimo, da možgani ne zaspijo, dokler ne zaslišijo glasbe.

Za živo življenje je treba v živo živet. Boljše se vidi, boljše se sliši, predvsem se pa boljše druži. In najboljše se druži danes, pred/med/po koncertu, jutri je že prepozno. Prejšnji teden smo končali v mediteranskem vajbu Grčije, čeprav je zunaj občutek na koži vsej prej kot takšen. Če te zebe, v telo ali dušo, te bo Prulčkov hram tudi te dni (po)ogrel z dobrim ritmom in pravim vajbom. Beri dalje za kdo in kako. 


Kam danes: dogodki ta teden

Torek, 12. 10. 2021 ob 19.30

ÄNEN / Nina Sirk Quintet – premierni koncert

Premierni koncert dijakov Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, ki so v svoj repertoar združili sebi ljube žanre. V prvem delu programa bodo predstavili aranžmaje znanih jazz standardov, nekaj bluesa in funka, v drugem delu pa sledijo Ninini avtorski komadi s poudarkom na pop-rocku. 

Änen je drugače umetniško ime Nine Sirk, vokala skupine. Pri obračanju svojih črk in poslušanju njihovih izgovorjav v različnih jezikiih je Nina odkrila, da je Änen pravzaprav finska beseda, ki naj bi v prevodu pomenila “zvok” oziroma “glas”. Kot pravi sama – “klišejsko”,  a vendarle dobro naključje, ki se je zaradi dobrega zvena (usoda besede, očitno) tudi obdržalo. 

Kvintet prijateljev vam želi večer v živo polepšati s plesnim vzdušjem, ritmi pa so izbrani tako raznoliko, da bo vsaka noga pomigala na sebi ljubega: od znanih jazz klasik do še nikoli zapete avtorske pesmi Metulj. Pridi jih podpret in se fino imet, ne bo ti žal. 

 • Nina Sirk (Änen) – vokal
 • Jaka Špehar – piano
 • Maj Špacapan – kitara
 • Jaka Podgornik – bobni
 • Vasja Caharija – bas

Četrtek, 14. 10. 2021 ob 19.30

Dear Annie – rock/soul/funk koncert

Četrkovo rajanje bo živo, kot vedno. Pod Prulček reflektorje se vrača “pretkana zasedba štirih lisic”, ki je že lani naredila takšno žurko, da so repi migali in se glava smejala. 

Sicer je žanrsko dogajanje v tem pisanem lisičjem brlogu težko omejiti z besedami, se pa definitivno (z)mešajo indie pop, rock, soul in funk zvoki. Z obveznim dodatkom eksperimentiranja in dobrega vajba, kakopak!

Če je bila draga fiktivna Annie lani še “punca”, z malo manj življenjskimi izkušnjami in nekaj coverji, se pride letos predstavit kot “ženska”, z novimi komadi in dodanimi žanrskimi zvoki. Same avtorske, med drugim je tudi zaljubljena. Annie odrašča!

Ne pravijo zastonj, da so lisice zvite, v tem bandu so pa še posebej nabrite. Kdo ve, s čim nas presenetijo tokrat, rezerviraj četrtek!

 • Anja Trobec – vokal, klaviature
 • Marko Petrič – bas, klaviature
 • Zlatko Djogič – bobni, back vokal
 • Julijan Erič – kitara, back vokal

Sobota, 16. 10. 2021 ob 19.30

Trio Franolić Ćulap Gabrić – etno koncert odpovedano

Orientalski večer avtorske glasbe! V svojih kompozicijah spajajo elemente arabske, turške in balkanske glasbe z značilno indijsko, jazz in romsko ritmiko.

Dve tretjini zasedbe (Dražen in Kamenko) sta v Prulčku že nastopili, takrat s harmonikarjem Markom Jovanovićem. Zdaj se vračajo brez njega, a z Emilom Gabrićem, ki se z violskim ključem in poznavanjem srbske, romske ter madžarske glasbe popolnoma zlije z meditativnim vzdušjem, ki nas čaka na odru. Povedano drugače: ko oud in viola združita tople strunske moči, zraven pa se vmeša eksotika tolkal, postanemo del čarobnega vzdušja, odprtega dialoga in novih glasbenih oblik. 

Vsi trije glasbeniki imajo za sabo velik nabor izkušenj in nastopov, o njih oziroma njihovem ustvarjanju lahko kaj več prebereš in slišiš na Draženovi spletni strani. V glavnem, čaka te etno sobota, ki te bo v konec tedna popeljala z ritemsko magijo in hrepenečim melosom. Res nekaj, kar je v živo 10x bolj živa in intenzivna izkušnja kot sicer, ne zamudi. 

 • Emil Gabrić – viola
 • Dražen Franolić – oud
 • Kamenko Ćulap – tolkala in bas

Prulčkov tedenski opomnik

 • Morda že veš, mogoče še ne, je pa čisto res, da se iščejo novi sodelavci/-ke v našem šanku, prečekiraj tole objavo. Prulčkarije so res kul, šefe prav tako, tako da vabljen/-a v ekipo! Povej naprej. 
 • Če ni živo, je … no, mrtvo. Ko prideš na koncert poskrbiš, da kultura to ni in ne bo, preberi  ta kratek razmislek, mogoče pod oder prideš (še) večkrat. 
 • Si že opazil/-a na novo porisane stole pod Prulček streho? V živo se jih res dobro vidi, just sayin’. 

* GLASilnik je Prulčkov tedenski napovednik, ki napove glasove in glasilke prihajajočega tedna, mimogrede pa na koncu navrže še kakšen kulturni opomnik, da možgani ne zaspijo, dokler ne zaslišijo glasbe. Torej, ko se ob večerih sprašuješ: “Kam danes?”, odgovor najdeš tukaj. 

Deli objavo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ne zamudi dobrih koncertov in sočnih novic

Prijavi se na tedenski napovednik in objave spletnega dnevnika​.

Kaj iščeš?