Kam pa kam: GLASilnik 4. 10.–9. 10.

Instrumentalni POPotniki Mediterana. Tri besede za tri namige treh koncertov tega tedna. Razvozlaj uganko med vrsticami.
Kam pa kam_GLASilnik_featured photo

Kazalo

Prulčkarije na kratko

 • Kam pa kam, veseli izletnik? Upamo, da v Prulčka. Začetek koncertov ob 19.30. 
  • TOR, 5. 10. 2021 RiNA in Matej Che Mazzar: pop glasilke in impro kitara ali POPlava sanj v akustični preobleki.
  • PET, 8. 10. 2021 BorZ: gruvaški afrobeat z blues-funk vzdušjem. Instrumentalno popotovanje od vzhoda do zahoda! 
  • SOB, 9. 10. 2021 Balkan Open Jam (Grčija): večerna lirika mediteranskega Balkana z gostom s Krete & popoldanska delavnica grške ljudske glasbe!
 • Prulčkov tedenski opomnik: na koncu vsakega GLASilnika te na kaj spomnimo, da možgani ne zaspijo, dokler ne zaslišijo glasbe.

Koledarski Vinotok nas bo v svojem prvem uradnem tednu odnesel po svetu. Najprej nas bo malo zasanjal in POPlavil z akustiko, nato pustil brez besed (dobesedno) v instrumentalni ekstazi afro-funk eksotike, potem pa odpeljal na Kreto, k dobri hrani in še boljši glasbi. Ni da ni, spodaj pa preveri, kdo je kdo in zakaj moraš na določen kdaj priti v Prulčka. 


Kam danes: dogodki ta teden

Torek, 5. 10. 2021 ob 19.30

RiNA in Matej Che Mazzar – akustični pop koncert

Kam pa kam_Rina in Matej Che Mazzar_GLASilnik

Dvojec, ki skupaj nastopa že več let, združuje Rinine pop glasilke in Matejevo strunsko improvizacijo. Vsak od njiju sicer hodi tudi po svoji glasbeni poti – Rina samostojno, morda si jo slišal/-a na festivalu Melodije morja in sonca 2019, Matej pa je del “železniške” zasedbe Mika & strojevodje. Čaka nas večer njunega avtorskega repertoarja v akustični preobleki. Nekaj novih, nekaj starih, prav vse pa bo povezovalo iskanje meje med vsakdanjostjo in sanjami …  kdaj jih damo na stran in kdaj jih izživimo? Kdaj jih zavijemo v umetnost in kdaj odvijemo pred drugimi?

Kot pravi Rina, skupaj smo na tej “krogli, ki se vrti”, tako da vabljeni vsi, ki bi radi malo kolektivno razmišljali o življenju. Kot nalašč za torkov večer, ko je ponedeljkova refleksija že mimo, vikend ideje pa že v glavi. POPlava sanj v Prulskem vrtu. Pridi se zasanjat!

 • RiNA – vokal
 • Matej Che Mazzar – kitara
 • Žiga Birsa – bobni

Petek, 8. 10. 2021 ob 19.30

BorZ – instrumentalni afrobeat koncert

Kam pa kam_BorZ_GLASilnik

Gruvaški afrobeat z blues-funk zvoki in brez besed aka petkova garant uživancija po dolgem tednu predolgih povedi. 

Zasedba BorZ igra instrumentalno glasbo avtorskih aranžmajev Bora Zakonjška, ki so se nabirali in zbirali preko let. Po polnem poletju in after-korona razpršenosti  se zasedba zopet združuje in na Prulčkov oder vrača po oziroma z motivacijo za snemanje svoje prve plošče.  

Glasbo projekta BorZ je avtor črpal iz kultur levo in desno po globusu: od afriške in kubanske glasbe do salse in jazza New Yorka, pa vse do domačega Balkana. Kompozicije se med seboj prepletajo in na poti velikokrat podrejo glasbene klišeje. Četverici se bo tokrat pridružil še tolkalist in vsestranski Andrej Tomazin, morda nas na odru preseneti še kakšen bodoči gost plošče, sigurno pa te bo presenetil njihov ritem. Večer instrumentalne glasbene fuzije vzhoda, zahoda in vseh eksotik vmes. Pridi potovat med notami progresije!

 • Julijan Erič – kitara
 • Jasna Kmetec – saksofon
 • Bor Zakonjšek – bobni
 • Aljoša Struga – bas
 • Andrej Tomazin – tolkala

Sobota, 9. 10. 2021 ob 19.30

Balkan Open Jam: Grčija – etno koncert

Balkan klasika, ki to ni. Je pa Open Jam Prulčkova stalnica, in to z razlogom. Balkanske države skrivajo zaklade in Jelena Soro nam s svojimi zasedbami vsakič odkoplje kakšnega. Tokrat se bo vmešal Mediteran – kjer teče olivno olje, steče tudi ritem dobre glasbe! Večer grške lirike, ki je “malo tragična, definitivno avtentična, včasih nostalgična, zmeraj magična.”

Pred večernim dogodkom te čaka popoldanska delavnica grške glasbe z gostom večera Konstantinosom Sachosom. Direktno s Krete prinaša slan veter in ljubezen do grške ljudske glasbe, ki se je na tamkašnjih otokih ohranila na poseben način. Pevec in mojster na oudu in liri bo s tabo delil skrivnosti Krete in rebetike. Ker pa se glasbo igra in ne govori, se boš naučil/-a eno ali dve pesmi, ki bo na večernem jamu doživela kolektivno premiero! 

Delavnica je odprta za vse mediteranskega melosa željne, od amaterskih do profesionalnih glasilk in instrumentalnih prstov vseh vrst in oblik. Prispevek za delavnico je 15 €, obvezna je prijava na jelena.soro@gmail.com (do petka, 8.10.). 

 • Detajli delavnice: 9. 10., 14.00–16.30, Prulček

Po večernem nastopu (z začetkom ob 19.30) pa že znan scenarij: širitev po Balkanu, skupni jam in poskočne pete!

 • Konstantinos Sachos – oud, lira, vokal
 • Jelena Soro – vokal
 • Vita Kobal – violina
 • Robert Kovačič – tolkala

Prulčkov tedenski opomnik

 • Spremljaš naše kredopise? Prečekiraj naš Facebook ali Instagram za tedenske zemljevide glasbe. 
 • Da ne bomo potovali samo od zahoda proti vzhodu, preveri, kako prideš od rovt do kozmosa.
 • Če temu dodamo dve črki, dobimo ime prvega neodvisnega (kantavtorskega) albuma v Jugoslaviji: Odpotovanja. Poznaš? Če kdaj ne veš kam, poskusi najprej tam

* GLASilnik je Prulčkov tedenski napovednik, ki napove glasove in glasilke prihajajočega tedna, mimogrede pa na koncu navrže še kakšen kulturni opomnik, da možgani ne zaspijo, dokler ne zaslišijo glasbe. Torej, ko se ob večerih sprašuješ: “Kam danes?”, odgovor najdeš tukaj. 

Deli objavo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ne zamudi dobrih koncertov in sočnih novic

Prijavi se na tedenski napovednik in objave spletnega dnevnika​.

Kaj iščeš?